Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zhrozená OSN: Zo Sýrie každý deň utečie až 5-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA – Zo Sýrie sužovanej občianskou vojnou uteká každý deň okolo 5 000 ľudí, ktorí hľadajú útočisko v susedných krajinách. V piatok o tom informoval Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

 „Toto je obrovská kríza,“ povedal hovorca úradu Adrian Edwards na tlačovom brífingu v Ženeve. Podľa jeho slov za január navyše došlo k masívnemu nárastu počtu utečencov. „Hovoríme o náraste o 25 percent v priebehu jediného mesiaca,“ zdôraznil.

Odkedy konflikt pred dvoma rokmi vypukol, zaregistrovalo sa ako utečenci alebo čaká na registráciu 787 000 Sýrčanov, povedal hovorca. Útočisko hľadajú v okolitých krajinách, predovšetkým Libanone, Iraku, Jordánsku a Turecku. V samotnej Sýrii sú na humanitárnu pomoc odkázané štyri milióny obyvateľov vrátane dvoch miliónov, ktoré museli utiecť zo svojich domovov.

Detský fond OSN (UNICEF) tiež v piatok varoval, že v Sýrii je stále väčší nedostatok vody, pričom dodávky sú niekedy kontaminované, čo najviac ohrozuje práve tých najmenších. Podľa odhadov agentúry OSN v oblastiach postihnutých konfliktom dodávky dosahujú len tretinu z predvojnového stavu. Z toho vyplýva „obmedzený prístup k základnej hygiene, v čoho dôsledku sú deti vystavené oveľa väčšiemu riziku chorôb,“ povedala na brífingu hovorkyňa UNICEF-u Marixie Mercadová. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu