Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Česko je kliešťová "veľmoc", súčasná mierna zima kliešťom prospieva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Až štvrtina všetkých ochorení kliešťovým zápalom mozgu v Európe za ostatných 40 rokov sa vyskytla v Českej republike, ktorá spoločne s Nemeckom, Slovinskom, Ruskom a Pobaltím patrí dlhodobo ku krajinám s najvyšším počtom prípadov mozgovej encefalitídy. Informovala o tom dnes česká televízna stanica ČT24.

Zároveň upozornila, že súčasná zima bez výrazných mrazov nahráva prezimovaniu kliešťov, čo sa zrejme odrazí na náraste počtu týchto prípadov. Televízia citovala predsedu Koalície pre podporu očkovania a člena Európskej pracovnej skupiny pre kliešťovú encefalitídu Rastislava Maďara, ktorý povedal, že v Česku zaznamenali vlani najviac týchto prípadov z celej Európskej únie - až 573, pričom v roku 2011 to bolo dokonca 861 chorých.
      
"Chladné a suché obdobie zimy s teplotami aj mínus 20 stupňov Celzia prezimovaniu kliešťov nesvedčia," varoval a dodal, že po poklese počtu prípadov v roku zvyčajne nasleduje ďalší rok ich nárast.
     
Rastislav Maďar upozornil, že zatiaľ čo v susednom Rakúsku je očkovaných proti kliešťovej encefalitíde až 88 percent obyvateľov, v Česku je to iba 20 percent, čo nemôže viesť k poklesu počtu ochorení.
      
Kliešte sa vyskytujú aj v záhradách či mestských parkoch, a to od marca do novembra, dodáva ČT24.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu