Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dávajte si pozor, oteplenie zaktivizovalo kliešte!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku sa vlani zaznamenalo 107 prípadov kliešťovej encefalitídy. "Najviac ochorení bolo hlásených zo Žilinského kraja (32) a z Trenčianskeho kraja (27). V roku 2013 neboli zatiaľ do epidemiologického informačného systému prenosných ochorení hlásené ochorenia na kliešťovú encefalitídu," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Podľa ÚVZ SR je najviac infikovaných kliešťov predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh, v tejto oblasti sa zaznamenáva dlhoročne najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu. Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska. Kliešte však možno nájsť už aj vo vyšších polohách, kde sa presúvajú v dôsledku zmeny klimatických podmienok.

Špecifický liek na kliešťovú encefalitídu neexistuje. V prípade, že ochorenie prepukne, lekári zmierňujú a liečia len jednotlivé symptómy, ktoré sa u pacientov môžu líšiť. Náročný priebeh liečby, dĺžka jej trvania a prípadné trvalé následky výrazne ovplyvňujú kvalitu života chorého. Jedinou prevenciou ochorenia je očkovanie, vakcíny si musia ľudia kúpiť sami, poisťovne ich nehradia.

Kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán, spôsobené vírusom. K prenosu infekcie dochádza prostredníctvom prisatého kliešťa alebo konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od nakazených zvierat.

Charakteristický je dvojfázový priebeh, pričom prvá fáza pripomína skôr chrípku a po nej sa zvyčajne dostaví relatívne bezpríznakové obdobie. Druhú fázu sprevádzajú vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, svetloplachosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, poruchy pamäti, poruchy rovnováhy, paralýza, môže nastať aj smrť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu