Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Talianska spravodlivosť: Súd nariadil odškodnenie za haváriu spred 30 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Najvyšší taliansky odvolací súd nariadil vláde odškodniť príbuzných obetí leteckej havárie spred 30 rokov. Stroj DC-9 vtedy za dosiaľ neznámych okolností vybuchol vo vzduchu neďaleko pobrežia Sicílie. Zahynulo 81 ľudí, ktorí leteli z Bologne do Palerma.

Príčiny nehody sa nepodarilo objasniť ani po troch desaťročiach. Súd však v pondelok skonštatoval, že štát sa má postarať o bezpečnosť svojich obyvateľov počas lietania a dal tak za pravdu pozostalým, ktorí sa po dlhých rokoch opäť obrátili na príslušné orgány. Výšku kompenzácie má stanoviť palermský súd.

Nejasné okolnosti pádu lietadla z roku 1980 poskytli živnú pôdu pre rôzne špekulácie. Hovorí sa napríklad o zásahu raketou vystrelenou z francúzskej alebo americkej stíhačky, ktoré v tom čase prenasledovali líbyjský stroj ukrývajúci sa pred radarmi za civilným lietadlom. Do úvahy údajne pripadá aj zrážka s jednou z troch stíhačiek. Americká i francúzska armáda však akékoľvek podiel na havárii odmietajú. V roku 2007 najvyšší súd zbavil obvinení talianskych dôstojníkov, ktorí údajne zamlčali dôležité fakty spojené s katastrofou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu