Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kancelárka Merkelová: Za holokaust máme večnú zodpovednosť

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová si myslí, že jej národ bude "večne" cítiť zodpovednosť za zločiny spáchané nacistami počas druhej svetovej vojny. Merkelová tieto slová povedala v sobotu, teda deň predtým, ako si svet pripomína Medzinárodný deň spomienky na obete holokaustu.

Historici si takisto o niekoľko dní pripomenú aj vymenovanie nacistického vodcu Adolfa Hitlera do funkcie ríšskeho kancelára. Presne 30. januára 1933 tak urobil vtedajší nemecký spolkový prezident Paul von Hindenburg.

"Pochopiteľne, že máme večnú zodpovednosť za zločiny národného socializmu, za obete druhej svetovej vojny a, predovšetkým, za holokaust," uviedla Merkelová na svojej internetovej stránke. O tejto čiernej kapitole ľudských dejín treba podľa nej hovoriť "zas a znova". Cieľom je podľa kancelárky zabezpečiť, aby "rasimuz ani antisemitizmus nemali šancu".

Svet si v nedeľu Medzinárodným dňom spomienky na obete holokaustu pripomína oslobodenie koncentračného tábora Osvienčim v Poľsku zo strany sovietskej Červenej armády. K udalosti prišlo presne 27. januára 1945.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu