Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vojaci zastrelili mladého študenta (†17), lebo po nich hádzal kamene

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

RAMALLÁH - Izraelskí vojaci dnes smrteľne postrelili Palestínčana (17), ktorý so skupinou spolužiakov z palestínskej strany bezpečnostného plota na Západnom brehu hádzal kamene do izraelskej hliadky. Izraelská armáda sa zatiaľ k incidentu nevyjadrila.

Vážne zraneného mladíka prepravili do nemocnice v Ramalláhu, kde svojim zraneniam podľahol. Lekár konštatoval, že mladého Palestínčana zasiahli dovedna trikrát.

Agentúra AP medzičasom informovala, že asi 50 ozbrojených Palestínčanov zablokovalo dnes hlavnú cestu vedúcu k utečeneckému táboru Balata na Západnom brehu, aby protestovali proti pokusom palestínskych bezpečnostných síl odzbrojiť ich.

Ako spresnil izraelský spravodajský server Ynetnews.com, palestínske bezpečnostné jednotky v noci nadnes urobili v tábore Balata raziu s cieľom zatknúť skupinu ozbrojencov, ktorí minulý týždeň neprípustne demonštrovali svoju silu v uliciach tábora. Pátranie po nich bolo však neúspešné, informoval Ynetnews.com.

Ozbrojenci sú podľa AP napojení na hnutie Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a ich najnovšie protesty svedčia o rastúcej nespokojnosti časti Palestínčanov so súčasnou vládou.

Izrael začal stavať bezpečnostný múr po vypuknutí druhej palestínskej intifády v roku 2000 ako bariéru, ktorá má zabrániť samovražedným útočníkom vo vstupe na izraelské územie. Palestínčania považujú bariéru za "múr apartheidu" a tvrdia, že cieľom je zabratie ich zeme, keďže oplotenie na viacerých miestach prechádza hlboko do palestínskeho územia.

Bariéra pozostáva z vyše 400 kilometrov múru, oplotenia a ostnatého drôtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu