Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší krok k samostatnosti: Z Palestínskej samosprávy je oficiálne štát Palestína

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA)

RAMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dnes nariadil svojej vláde, aby oficiálne zmenila doterajší názov Palestínska samospráva na Štát Palestína. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Tento krok nasleduje po novembrovom rozhodnutí OSN povýšiť postavenie Palestínčanov v organizácii z pozorovateľskej entity na "nečlenský pozorovateľský štát".

Prezident Abbás dnes oznámil, že všetky oficiálne palestínske známky, pečiatky, kancelársky papier a dokumenty budú už obsahovať nový názov.

Vo vyhlásení prezidentovho úradu sa ďalej uvádzalo, že toto opatrenie je zamerané na posilnenie palestínskej "suverenity" a má byť krokom na ceste ku "skutočnej nezávislosti". Izrael stále kontroluje väčšinu západného brehu Jordánu (čiže Predjordánska), čo je palestínska enkláva, kde vládne Abbásovo umiernené hnutie Fatah.

Izrael nesúhlasil s aktivitou Palestínčanov v OSN, aby uznala ich štátnosť, a označil to za jednostranný krok, ktorého zámerom bolo obísť priame mierové rokovania medzi oboma stranami. Abbás toto obvinenie odmietol. Izrael dnes Abbásovo rozhodnutie nekomentoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu