Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šokujúca štatistika: Samovrahov v armáde je viac než padlých v Afganistane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Počet samovrážd v americkej armáde stúpol vlani na rekordných 349, čo ďaleko prevyšuje počet Američanov zabitých v boji v Afganistane. Niektorí súkromní experti dokonca predpovedajú, že tento pochmúrny trend sa bude tento rok zhoršovať. Správu dnes priniesla tlačová agentúra AP.

Pentagón sa zo všetkých síl snaží zamedziť samovraždám, ktoré minister obrany Leon Panetta a ďalší predstavitelia označili za epidémiu. Problém odzrkadľuje obrovský stres vojakov, ktorí znášajú viac ako desať rokov boja v Afganistane a Iraku. To všetko ešte zhoršuje strach z vyhliadky, že ich prepustia zo zmenšujúcej sa armády.

Údaje Pentagónu, ktoré dnes získala agentúra AP, ukazujú, že vlani došlo k 349 samovraždám medzi vojakmi v aktívnej službe, čo je nárast oproti 301 samovraždám z predchádzajúceho roka 2011 a aj oproti interným predpovediam Pentagónu, ktorý ich predpokladal 325. Štatistika samotná nevysvetľuje, prečo si vojaci vzali život - vojenskí a civilní predstavitelia Pentagónu priznali, že treba urobiť viac pre pochopenie týchto príčin.

Vlaňajší celkový počet samovrážd je najvyšší od roku 2001, keď ich Pentagón začal dôkladne zaznamenávať. Prevyšuje počet 295 Američanov, ktorí vlani zahynuli v Afganistane, dodala agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu