Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irak v ohni politickej krízy: Poslanec zomrel pri samovražednom útoku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Sunnitský poslanec irackého parlamentu prišiel dnes o život pri samovražednom bombovom útoku na západe krajiny.

K atentátu došlo v nepokojnom meste Fallúdža, v prevažne sunnitskej provincii Anbár. Výbuch usmrtil poslanca Ifana Issáwího aj jeho telesného strážcu.

Irak v súčasnosti prechádza hlbokou politickou krízou vyvolanou spormi medzi šiitským premiérom Núrím Málikím a jeho prevažne sunnitskými koaličnými partnermi. V krajine už takmer mesiac prebiehajú masové protesty menšinových sunnitov, ktorí tvrdia, že Málikího vláda usiluje o ich spoločenskú marginalizáciu. 

Demonštrácie vypukli po zatknutí osobných strážcov sunnitského ministra financií Rafího Issáwího, ktorých úrady obvinili z terorizmu. Samotný minister v pondelok prežil pokus o atentát, ku ktorému došlo neďaleko Fallúdže. Minister aj dnes zavraždený poslanec pochádzali z rovnakého sunnitského kmeňa Issáwí.

Rastúca nespokojnosť sunnitskej menšiny vyvoláva obavy z toho, že by Irak mohol opäť skĺznuť do krvavých sektárskych násilností. Nestabilitu v krajine podnecuje aj občianska vojna v susednej Sýrii, kde prevažne sunnitskí povstalci bojujú proti Iránom podporovanému šiitskému (alawitskému) prezidentovi Bašárovi Asadovi.     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu