Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší samovražedný útok v Iraku: Počet mŕtvych stúpol na 22, desiatky zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - BAGDAD - Irackí bojovníci proti al-Kájde sa stali v pondelok terčom bombového útoku, ktorý po sebe zanechal najmenej 22 mŕtvych a 44 zranených. O udalosti v meste Tádží ležiacom 25 kilometrov severne od Bagdadu informovali zdroje z prostredia irackých bezpečnostných síl a zdravotníctva.

Samovražedný útočník odpálil nálož pri skupine príslušníkov sunnitskej milície Synovia Iraku, ktorí si prišli prevziať výplaty, medzi obeťami sú však aj bežní vojaci.

Milíciu známu pod prezývkou Sahva (Prebudenie) vytvorili pred niekoľkými rokmi sunniti stojaci na strane amerických vojsk v boji proti al-Kájde. Militanti, ktorí sú so sunnitskou extrémistickou sieťou spriaznení, ich považujú za zradcov a často na nich páchajú svoje útoky. Najnovší z nich sa odohral krátko na to, ako bojovníkom proti al-Kájde vláda zvýšila platy v záujme upokojenie situácie v sunnitských oblastiach, kde sa obyvatelia búria proti vládnucim šiitom. Krvavé násilie počas dňa hlásili aj z Bagdadu ako aj národnostne zmiešaného mesta Kirkúk na severe krajiny. Policajná centrála v Kirkúku sa stala v nedeľu terčom koordinovaného útoku, pri ktorom samovražedný útočník v aute naloženom výbušninou a ozbrojenci prezlečení za policajtov pozabíjali najmenej 33 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu