Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA už nezostáva nič iné ako vojna, tvrdí veľvyslanec v Iraku

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Spojeným štátom nezostal už žiadny iný prostriedok na vytvorenie tlaku na Irán vo veci jeho jadrového programu okrem vojny. Skonštatoval to v rozhovore pre francúzsku agentúru AFP zverejnenom vo štvrtok iránsky veľvyslanec v Iraku Hassan Danaie-Far.

Ak k agresii naozaj dôjde, tak Teherán má podľa jeho slov právo na uzatvorenie kľúčového Hormuzského prielivu, čo by bolo "prirodzenou reakciou" islamskej republiky na akýkoľvek útok.

"Čo ďalšie môže pán Obama urobiť? Jedinou kartou zostáva vojna. Je to v ich záujme? Je to v záujme sveta? Je to v záujme regiónu? Ak však nastane akýkoľvek pohyb našich nepriateľov vrátane USA proti nám, súčasťou prirodzenej reakcie môže byť zatvorenie Hormuzu. Všetci by v tom prípade prehrali," povedal iránsky diplomat AFP.

Irán sa už viackrát vyhrážal zablokovaním Hormuzského prielivu v prípade, že zahraničie uvalí sankcie na jeho ropný export alebo na krajinu vojensky zaútočí. Úžinou medzi Ománom a Iránom totiž prechádza väčšina ropného exportu zo Saudskej Arábie, Iránu, Spojených arabských emirátov, Kuvajtu a Iraku, ako aj takmer všetok skvapalnený zemný plyn z Kataru. Teherán uskutočnil podobné námorné cvičenie v prielive aj minulý december.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu