Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu rozpúta občiansku vojnu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KÁBUL - Afganskí poslanci v stredu vyhlásili, že hrozí pohroma a občianska vojna, ak by Washington stiahol všetkých svojich vojakov z krajiny po roku 2014.

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu totiž nevylučuje možnosť, že v Afganistane nezostanú po roku 2014 nijakí americkí vojaci. V utorok, niekoľko dní pred plánovaným stretnutím Obamu s afganským prezidentom Hámidom Karzajom, to podľa agentúry Reuters uviedol Biely dom.

"Ak Američania stiahnu všetkých svojich vojakov bez plánu, občianska vojna z 90. rokov sa zopakuje," povedal Naím Lalaj, zákonodarca z nepokojnej provincie Kandahár. Ak sa úplne stiahnu, tak to podľa neho povedie k tomu, že krajinu ovládne vojensky Taliban.

"To je možnosť, ktorú budeme zvažovať," povedal novinárom pred Karzajovou piatkovou návštevou poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu Ben Rhodes. Odpovedal na otázku, či vláda rozmýšľa aj nad "možnosťou nula" pri zvažovaní veľkosti zvyšných síl, ktoré ponechá v Afganistane po ukončení americkej bojovej misie na budúci rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu