Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Líder opozície v Slovinsku rezignoval, premiérovi sa rozpadá vláda

Tisíce ľudí vyšli v piatok večer do ulíc slovinského hlavného mesta Ľubľana s požiadavkou odstúpenia Janšu
Tisíce ľudí vyšli v piatok večer do ulíc slovinského hlavného mesta Ľubľana s požiadavkou odstúpenia Janšu (Zdroj: SITA)

ĽUBĽANA - Starosta slovinskej metropoly Ľubľana Zoran Jankovič sa v sobotu dočasne vzdal postu predsedu najsilnejšej parlamentnej strany Pozitívne Slovinsko.

Urobil tak v reakcii na tento týždeň zverejnené zistenia protikorupčného úradu, podľa ktorého spoločne s premiérom Janezom Janšom neobjasnil zdroje svojich príjmov. Jankovič, ktorý sa pred rokom neúspešne pokúšal o post premiéra, chce teraz očistiť svoje meno a zároveň je sklamaný, že je na rovnakej lodi ako Janša.

Toho zase v sobotu na odchod z postu predsedu vlády vyzval jeho koaličný partner Občiansky zoznam (DL). Stať by sa tak malo do desiatich dní. V opačnom prípade pohrozila odchodom z vlády, ktorá by tak v parlamente stratila väčšinu. Podľa DL by mala Janšova Slovinská demokratická strana (SDS) v záujme zachovania koalície nominovať na post premiéra niekoho iného.

Tisíce ľudí vyšli v piatok večer do ulíc slovinského hlavného mesta Ľubľana s požiadavkou odstúpenia Janšu. Očakáva sa, že premiér teraz požiada o vyslovenie dôvery parlament. Zistenie protikorupčného úradu je výsledkom rozhodnutia preveriť po voľbách v roku 2011 majetkové pomery všetkých šéfov parlamentným stranám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu