Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovinci majú radi svojich politikov, zhromaždili sa na podporu vlády

Slovinci svoj parlament podporujú
Slovinci svoj parlament podporujú (Zdroj: TASR)

ĽUBľANA - Tisíce ľudí sa dnes zúčastnili zhromaždenia na podporu rozpadávajúcej sa slovinskej stredopravej vlády. Približne 10.000 provládnych aktivistov so zástavami v rukách sa podľa agentúry AP zišlo na ústrednom námestí v hlavnom meste Ľubľana iba niekoľko hodín pred plánovanými protivládnymi protestmi, ktoré sa majú uskutočniť dnes o niečo neskôr.

Hoci panovali obavy z násilných stretov medzi prívržencami oboch strán, zatiaľ nehlásili žiadne incidenty.

Slovinsko bojuje s ekonomickými ťažkosťami a snaží sa vyhnúť potrebe zahraničnej pomoci.  Slovinská vláda sa po tom, ako z nej odišli dvaja zo štyroch koaličných partnerov, nachádza na pokraji kolapsu. Ich odchod súvisel s korupčnými obvineniami voči premiérovi Janezovi Janšovi a jeho nevôľou následne odstúpiť z funkcie. Protikorupčný úrad ho totiž obvinil z neschopnosti preukázať pôvod 210.000 eur, ktoré má na súkromných účtoch. Janša však obvinenia odmieta a trvá na tom, že bude pokračovať s menšinovou vládou, aby tak zabránil predčasným voľbám.

Premiér chce takisto zaviesť reformy, ktoré by vo výdavkoch ušetrili miliardy eur. Zabránilo by sa tak situácii, kedy by krajina musela požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc. Janša varoval, že predčasné voľby pred uskutočnením reforiem by krajinu priviedli k bankrotu, informovala agentúra DPA.

Slovinsko čelí prudkému ekonomickému poklesu, pripisovanému dlhovej kríze v EÚ. Korupčné škandály a úsporné opatrenia podnietili mesiace trvajúce demonštrácie Slovincov proti politikom, ako aj čelným predstaviteľom Ľubľany a ďalších slovinských miest. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu