Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Otec Breivikovej obete pobúrený: Zastavili vyšetrovanie "pomalej" polície!

Zásah na ostrove Utöya
Zásah na ostrove Utöya (Zdroj: SITA)

OSLO - Rodina obete vyčíňania nórskeho masového vraha Andersa Breivika v piatok s pobúrením reagovala na zastavenie vyšetrovania príčin pomalej reakcie polície z 22. júla 2011.

Otec, ktorému Breivik na ostrove Utöya zabil syna, pre nórske médiá skonštatoval, že z "vážnych zlyhaní sa zrejme už nikto nepoučí". Alf Vederhus preto nesúhlasí so štvrtkovým stanoviskom vyšetrovateľov, ktorí sa napriek uznaniu viacerých chýb polície pri zásahu voči extrémistovi rozhodli sťažnosti dvoch rodín na zásah odmietnuť. Podľa nich totiž neexistujú dôkazy, že polícia porušila právo. Faktom ale zostáva, že policajti prišli na ostrov až hodinu po tom, ako Breivik začal so streľbou po účastníkoch letného tábora vládnej Robotníckej strany. Vyšetrovanie okrem iného odhalilo zlú koordináciu, pokazený čln či absenciu náhradného dopravného prostriedku.

Breivika, ktorý minulý rok zabil 77 ľudí, v auguste odsúdili na maximálny, 21-ročný trest s možnosťou opakovaného predlžovania o päť rokov, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. Samozvaného bojovníka proti multikulturalizmu uznali za príčetného, trestne stíhateľného a preto vinného z terorizmu a úkladných vrážd. Pravicový extrémista, ktorý neprejavil ani náznak ľútosti, si trest za svoje vyčíňanie v centre Osla a na ostrove Utöya z júla 2011 odpykáva vo väznici neďaleko Osla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu