Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dráha smrti: Každá jazda pripraví ľudskú bytosť o život!

Pasažier najprv počas jazdy zažije eufóriu, potom príde smrť Zobraziť galériu (3)
Pasažier najprv počas jazdy zažije eufóriu, potom príde smrť (Zdroj: io9.com)

DUBLIN - Litovský inžinier Julijonas Urbonas predstavil koncept horskej dráhy, ktorá je zostrojená preto, aby "humánne, s eleganciou a eufóriou pripravila ľudskú bytosť o život". Každá jazda na nej by totiž teoreticky skončila smrťou.

Urbonas svoje dielo, ktoré model predstavil na výstave v Dubline, nazval Dráha eutanázie. Je zostavená tak, aby idúci človek zažil sériu pocitov počnúc úplným nadšením, cez vzrušenie, zúžené videnie až po stratu vedomia. Pri jazde rýchlosťou 360 kilometrov za hodinu dochádza k úbytku kyslíka, ktorý zásobuje mozog a pasažier umiera.

Litovčan sa podieľal na vývoji atrakcií v zábavných parkoch už od detstva a sám seba označuje za architekta a inžiniera, ktorého práce sú "umelecké a filozofické".

"Vďaka spojeniu pokročilého interdisciplinárneho výskumu v kozmickom lekárstve, mechanického inžinierstva, materiálovej technológie a samozrejme gravitácie je cesta k smrti príjemná, elegantná a zmysluplná," povedal autor nezvyčajného výtvoru. "Oslava limitov ľudského tela, ale aj oslobodenie od života v horizontálnej rovine. Táto kinetická plastika je v podstate absolútna horskou dráhou," dodal.

Jeho nadšenie však trochu schladzujú hlasy ozývajúce sa z tábora kritikov dobrovoľnej smrti. Podľa nich jeho návrh môže byť ľahko zneužitý. "Zatiaľ čo oceňujeme umelcov zmysel pre humor a jeho blaženosť, nesmieme tiež zabudnúť, že život ľudskej bytosti nemôže byť nikdy odobratý 'humánne, s eleganciou a eufóriou'," vyhlásil Petr Saunders z britskej organizácie proti eutanázii Staraj sa a nezabíjaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu