Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Britskí vyšetrovatelia sú v Moskve iba trpení

Ruský generálny prokurátor Jurij Čajka
Ruský generálny prokurátor Jurij Čajka

MOSKVA - Po pristátí v Moskve mali ešte vyšetrovatelia zo Scotland Yardu náladu na žarty. "Prosím žiadne fotografie! Moja mama nevie, že fajčím," volal na letisku jeden z Britov na novinára. Smiech by ale mohol vyšetrovateľa prípadu otráveného bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka už čoskoro prejsť.

V Rusku sú totiž objasnené vraždy na objednávku absolútnou raritou. A britská vlastná iniciatíva je naviac nežiadúca. Hlavný svedok v Litvinenkovmu prípadu Andrej Lugovoj sa pri prílete Britov pre každý prípad vyhlásil za chorého a zmizol za múrmi nemocnice, napísala agentúra DPA.

Potom, čo Litvinenkova aféra s tuctom možných variantov spáchania trestného činu a ešte väčším počtom miest nálezu polónia v Londýne bola stále neprehľadnejšia, vkladá britská polícia nádej na jej objasnenie v Moskve. Pri práci v cudzej krajine majú ale muži zo Scotland Yardu zviazané ruky. Nesmú sami viesť výsluchy, ani byť pri nich prítomní, vysvetlil generálny prokurátor Jurij Čajka. Okrem toho musia každý svoj krok presne dohodnúť s ruskými úradmi.

Výpadok hlavného svedka Lugového je najskôr predzvesťou ďalších dní vyšetrovania. Tento podnikateľ sa s Litvinenkom v Londýne stretol 1. novembra, teda práve v onen deň, keď bol Litvinenko pravdepodobne otrávený vysoko radioaktívnym polóniom 210. Spočiatku ešte Lugovoj ochotne poskytoval interview. Teraz sa mu ale spravilo nevoľno a bol znovu hospitalizovaný kvôli novému vyšetreniu na stopy polónia v tele. Pritom sám Lugovoj ešte minulý týždeň informoval, že je, pokiaľ ide o polónium, "úplne čistý", divil sa list Kommersant.

Vraždy politikov, obchodníkov alebo kritikov režimu na objednávku, ktoré sú v Rusku opäť takpovediac na dennom poriadku, sú iba málokedy objasnené. Polícia je zle platená a podľa toho tiež pracuje. Naviac je tu príliš veľa ľudí, ktorí môžu ovplyvňovať prácu vyšetrovateľov, hovoria investigatívni žurnalisti. "Briti riskujú, že sa vrátia do Londýna s prázdnymi rukami," napísal Kommersant.

To, že Kremeľ vôbec pustil britských vyšetrovateľov Litvinenkovej vraždy do krajiny, súvisí asi aj so zahraničným tlakom na prezidenta Vladimíra Putina. Obvykle si totiž orgány činné v trestnom konaní nenechávajú nazerať do kariet.

Ruské média riadené štátom odbili západné špekulácie o možnom zapletení ruskej tajnej služby FSB do Litvinenkovej smrti ako "nezmysel" a prestali sa touto kauzou zaoberať. Taktiež generálny prokurátor Čajka považuje vypočúvanie ruského vedenia tajnej služby britskými vyšetrovateľmi za celkom zbytočné.

"Na čo to je dobré? To by sme mohli rovno vypočuť v tejto záležitosti každého človeka v Rusku," povedal Čajka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu