Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podarilo sa! Lekári vykonali prvú transplantáciu ruky v Británii

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Chirurgovia v anglickom meste Leeds vykonali prvú transplantáciu ruky v Británii. Novú končatinu dostal 51-ročný Mark Cahill, bývalý krčmár z grófstva West Yorkshire, informovala dnes stanica BBC.

Podľa lekárov sa pacient po osemhodinovej operácii, ktorá prebehla 27. decembra, úspešne zotavuje. V súčasnosti už dokáže hýbať prstami, ale zatiaľ si ich necíti.

"Teraz mám (v ruke) veľmi dobrý pocit, nemám v nej veľké bolesti, dobre vyzerá, ako moja vlastná a sa teším na to, že ju rozcvičím," konštatoval po operácii Mark Cahill, ktorému pôvodná končatina úplne znehybnela v dôsledku dny.

Zákrok bol unikátny v tom ohľade, že pacientovi najskôr amputovali pôvodnú ruku približne v mieste, kde sa nosia náramkové hodinky. Následne mu voperovali končatinu od darcu, na ktorú Cahill čakal viac ako dva roky.

Prvú transplantáciu ruky na svete vykonali v roku 1998 vo Francúzsku. Príjemcom bol Novozélanďan Clint Hallam, ktorý prišiel o ruku pri práci na cirkulárke. Odvtedy bolo vo svete celkovo vykonaných vyše 60 podobných zákrokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu