Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Baby diktátor zastrašil svet: Severná Kórea úspešne odpálila raketu nad Japonskom!

KĽDR pobúrila svet Zobraziť galériu (5)
KĽDR pobúrila svet (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Severná Kórea dnes napriek varovaniam medzinárodného spoločenstva uskutočnila štart trojstupňovej rakety, ktorá úspešne vyniesla družicu na obežnú dráhu okolo Zeme. Od susedných krajín v regióne aj od svetových veľmocí si KĽDR za to vyslúžila odsúdenie a ďalšie kroky môže prijať Bezpečnostná rada, ktorá sa na žiadosť Japonska zíde ešte dnes.

Severná Kórea oznámila, že raketa odštartovala o 09:49 miestneho času (01:49 SEČ). Štart sa vraj vydaril a družice podľa plánu dospela na obežnú dráhu. Južná Kórea, USA a Japonsko štart odsúdili ako zakázaný test medzikontinentálnej rakety dlhého doletu. Washington ho označil za "krajne provokatíny akt, ktorý ohrozuje regionálnu bezpečnosť". Podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna išlo o "jasné porušenie rezolúcie OSN". Rovnaký názor má aj ruské ministerstvo zahraničia; Moskva zároveň vyzvala ďalšie štáty v regióne, aby sa zdržali akcií, ktoré by naďalej eskalovali napätie.

Severná Kórea vystrelila raketu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Odpálenie rakety Severnou Kóreou odsúdil aj jej najbližší spojenec Čína, podľa ktorej by Pchjongjang mal rešpektovať rezolúcie OSN, ktoré mu zakazujú odpaľovanie balistických striel. "Všetky zainteresované strany by si mali zachovať chladnú hlavu a zdržať sa prilievania oleja do ohňa, aby situácia zostala pod kontrolou," napísala oficiálna tlačová agentúra Nová Čína.

Pre svet znamenal štart prekvapenie z dvoch dôvodov. Prvým je skutočnosť, že sa odohral len dva dni po tom, čo KĽDR predĺžila termín plánovaného štartu s odvolaním sa na technické problémy prvého stupňa rakety. A druhým je fakt, že bol úspešný a raketa vyniesla na obežnú dráhu družicu. To je pre KĽDR veľký úspech, pretože predchádzajúci pokus v apríli tohto roku skončil fiaskom, keď sa raketa rozpadla krátko po štarte.
Raketové testy sú považované za kľúčové pre pokrok severokórejských jadrových ambícií. Predpokladá sa, že KĽDR má len hŕstku primitívnych jadrových bômb, ale zatiaľ podľa expertov Pchjongjang nie je schopný umiestniť ich na strely, ktoré by dokázali zasiahnuť Spojené štáty.

KĽDR pod vedením Kim Čong-una vyhlásila, že bude posilňovať svoj jadrový arzenál, kým Washington neprestane s tým, čo Pchjongjang označuje za "nepriateľskú politiku". Štart rakety ďalej vyostrí napätie na Kórejskom polostrove. Južná a Severná Kórea zostávajú technicky vo vojne, pretože ich ozbrojený konflikt v rokoch 1950 až 1953 skončil len podpisom prímeria, nie mierovej dohody. USA majú v Južnej Kórei rozmiestnených takmer 30 000 vojakov, desiatky tisíc ďalších sú v neďalekom Japonsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu