Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Berlusconi: Som pobúrený reakciami zahraničia

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky expremiér Silvio Berlusconi v pondelok s pobúrením reagoval na negatívne ohlasy na jeho plány opätovne sa uchádzať o premiérsky post v jarných parlamentných voľbách.

Podľa jeho slov sú vyjadrenia zahraničných politikov a komentáre médií neprípustné, keďže on sám sa považuje za "presvedčeného podporovateľa spoločnej Európy". Podľa kontroverznej postavy spoločenského a politického života na Apeninskom polostrove je to "urážka nielen jeho osoby, ale všetkých Talianov".

Berlusconi zároveň vyjadril podozrenie, či zámerom tohto zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny nie je iba oslabiť pozíciu talianskych podnikov a ľahšie takto nad nimi získať kontrolu.

Berlusconi cez víkend ohlásil, že predsa len zabojuje o kreslo premiéra, ktorom sedel už trikrát. Z čela vlády odstúpil na jeseň roku 2011 pre zhoršujúcu sa ekonomickú krízu v krajine, ale aj viaceré škandály a súdne spory. Nahradil ho bývalý eurokomisár Mario Monti, ktorý však cez víkend ohlásil svoju rezignáciu. Podľa svojich slov tak urobí až po schválení budúcoročného štátneho rozpočtu, no zverejnenie jeho zámerov spôsobilo okamžité oslabenie pozície Talianska na finančných trhoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu