Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Filipínsky prezident vyhlásil stav národnej katastrofy po tajfúne

Benigno Aquino
Benigno Aquino (Zdroj: SITA)

NEW BATAAN - Filipínsky prezident Benigno Aquino vyhlásil dnes stav národnej katastrofy v oblasti postihnutej najsilnejším tajfúnom v tomto roku, ktorý prevažne na juhu krajiny zanechal takmer 1000 mŕtvych a nezvestných.

Rozhodnutie znamená okrem iného zmrazenie cien základných potrieb a umožňuje miestnym samosprávam použiť peniaze z príslušných fondov na pátracie, pomocné a záchranné operácie, informovala agentúra Reuters.

Tajfún Bopha zasiahol Filipíny v utorok s vetrom silnejším než hurikán Sandy, ktorý v októbri devastoval východné pobrežie USA. Podľa poslednej oficiálnej bilancie filipínskych úradov si vyžiadal 459 potvrdených obetí na životoch. Ďalších 532 ľudí je však stále nezvestných, väčšina v dvoch provinciách na ostrove Mindanao. Úrady evidujú tiež vyše 460 zranených, pričom tisíce ľudí prišli o domov.

K telám mnohých obetí sa dosiaľ nikto neprihlásil, úrady preto zvažujú, že ich pochovajú v masových hroboch, informovala agentúra DPA. Pátracie a záchranné operácie pritom sčasti sťažovalo to, že mnohí obyvatelia sú stále natoľko ohromení následkami prírodnej pohromy, že nedokážu pomáhať, uviedol hovorca mesta New Bataan pre agentúru AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu