Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Od piatka budú v Česku bezplatne kontrolovať alkohol od občanov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Hygienické stanice vo všetkých krajoch Českej republiky budú od 7. decembra bezplatne testovať alkohol od občanov. Ministerstvo zdravotníctva na túto formu prevencie proti metanolovým otravám a zvýšené kontroly v predvianočnom období uvoľňuje desať miliónov korún, informoval internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hlavného hygienika ČR Vladimíra Valentu.

Podľa vlastných slov už dnes vydal pokyn, aby krajské hygienické stanice a zdravotné ústavy realizovali kontroly, prijímali podnety a zaisťovali nebezpečné liehoviny, ktoré môžu občania prinášať na všetky pracoviská hygienických staníc.

Spomínané kontroly sú určené pre nepodnikateľov. Občania si v rámci nich môžu nechať otestovať liehoviny s viac ako 20-percentným obsahom alkoholu na celkove 74 pracoviskách. V pracovnej dobe budú hygienici prijímať od nich fľaše uzavreté i otvorené, ako aj časti ich obsahu. V priebehu troch až siedmich dní zanalyzujú odobraté vzorky a oznámia výsledky rozborov. Fľašu alkoholu občanom nechajú, avšak poučia ľudí o rizikách konzumácie jej obsahu.

Testovanie nebude anonymné - ľudí čaká vyplnenie tlačív s menom, adresou bydliska a informáciou o pôvode liehoviny. Ak hygienici objavia vo vzorke metanol, prípad odovzdajú polícii.

Metanolová aféra v ČR, ktorá si dočasne vynútila i vyhlásenie čiastočnej prohibície, si od septembra vyžiadala podľa oficiálnych zdrojov rezortu zdravotníctva 37 životov. Doteraz hospitalizovali s príznakmi otravy 117 ľudí, traja sú momentálne v nemocniciach. Orgány činné v trestnom konaní stíhajú kvôli pančovaniu alkoholu metanolom a distribúcii liehovín s toxickým obsahom 65 obvinených osôb, 30 z nich väzobne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu