Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ bojuje proti nezamestnanosti mladých, navrhla sériu opatrení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes navrhla opatrenia na pomoc členským štátom EÚ pri riešení neprijateľne vysokej úrovne nezamestnanosti a sociálneho vylúčenia mladých ľudí, ktoré spočívajú v ponuke pracovných miest, vzdelávania a odbornej prípravy.

 „Vysoká miera nezamestnanosti mladých ľudí má dramatické následky pre naše ekonomiky, naše spoločnosti a predovšetkým pre mladých ľudí v Európe. Preto musíme do nich investovať,“ uviedol eurokomisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor.

Podľa slov eurokomisára ide o balík opatrení, ktorý by pomohol členským štátom zabezpečiť, aby sa mladí ľudia úspešne zaradili do pracovného života. Balík opatrení EK v oblasti zamestnanosti mladých ľudí obsahuje na žiadosť Európskej rady a Európskeho parlamentu navrhované odporúčanie pre členské štáty s cieľom zabezpečiť, aby mladí ľudia vo veku do 25 rokov dostali kvalitnú pracovnú ponuku alebo pokračovali vo vzdelávaní, učňovskej či odbornej príprave do štyroch mesiacov po opustení formálneho vzdelávania alebo strate pracovného miesta.

Komisia podporí členské štáty poskytovaním finančných prostriedkov EÚ, podporovaním výmeny osvedčených postupov medzi členskými štátmi, ako aj organizovaním informačných kampaní. Na uľahčenie prechodu zo školy do zamestnania sa balíkom opatrení začínajú tiež konzultácie európskych sociálnych partnerov, týkajúce sa rámca kvality pre stáže, aby mohli mladí ľudia získať vysokokvalitnú pracovnú skúsenosť za bezpečných podmienok. V balíku opatrení sa ďalej informuje o vzniku Európskeho združenia učňovskej prípravy, zameraného na zlepšenie kvality učňovskej prípravy a jej dostupnej ponuky prostredníctvom šírenia úspešných učňovských programov v členských štátoch.

Približne 5,5 milióna mladých ľudí na pracovnom trhu (viac ako jeden z piatich) si nedokáže nájsť prácu a 7,5 milióna mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov nie je zamestnaných ani sa nezúčastňuje na vzdelávaní či odbornej príprave.

 Hospodárske náklady nezačlenenia mladých ľudí do pracovného trhu presahujú 150 miliárd eur ročne, čo predstavuje 1,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) EÚ. V niektorých krajinách (Bulharsko, Cyprus, Grécko, Írsko, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko a Taliansko), tvoria tieto náklady dve alebo viac percent ich HDP.

Miera nezamestnanosti mladých ľudí presiahla v 13 členských štátoch 25 %, pričom v Grécku a Španielsku ide o viac ako 55 % a v Taliansku, Portugalsku, Írsku, Bulharsku, na Cypre, v Lotyšsku, Maďarsku a na Slovensku dosahuje miera nezamestnanosti okolo 30 % alebo viac. Vyše 30 % nezamestnaných ľudí do 25 rokov bolo bez práce dlhšie ako 12 mesiacov – 1,6 milióna v roku 2011 v porovnaní s 0,9 milióna v roku 2008.

Celková miera zamestnanosti mladých ľudí klesla za posledné štyri roky takmer o päť percentuálnych bodov – trikrát toľko, ako u dospelých. Pravdepodobnosť, že si mladá nezamestnaná osoba nájde prácu, zostáva stále veľmi nízka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu