Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Krejčíř dostal 11 rokov: Za vyše polmiliardové daňové podvody!

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř (Zdroj: SITA)

PRAHA - Mestský súd v Prahe dnes poslal podnikateľa na úteku Radovana Krejčířa na 11 rokov do väzenia za daňové podvody spojené s firmou M5. Odsúdený sa od roku 2007 skrýva v Juhoafrickej republike. Spoluobvinení Jaroslav Kovář a Milan Vítek dostali každý po sedem rokov za mrežami. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť.

Informácie priniesla spravodajská webová stránka iDNES.cz. Súd rozhodol, že autorom scenára obrieho daňového podvodu boli Radovan Krejčíř a Jaroslav Kovář. Tí dosadili do čela spoločnosti M5 svojho človeka Milana Vítka a získali pre ňu oprávnenie obchodovať s pohonnými hmotami.

Pohonné hmoty dovážali od novembra 2001 do januára 2002 z Nemecka, ale neplatili za ne spotrebnú daň ani DPH. Takisto Českým železniciam, ktoré pohonné hmoty vozili, zaplatili len časť naúčtovaných peňazí a nástupníckej spoločnosti Správa železničnej dopravnej cesty dlhujú vyše 12 miliónov českých korún. Celkovo spôsobili škodu viac ako pol miliardy korún.

Radovan Krejčíř dostal súhrnný trest a súd mu preto zrušil predchádzajúce verdikty v Karvinej, Ostrave a na pražskom mestskom súde.Okrem daňových podvodov bol teraz odsúdený aj za podvod, nedovolené ozbrojovanie a podielnictvo. Pri domovej prehliadke jeho vily v českom meste Černošice našla polícia v trezorovej miestnosti dva samopaly s tlmičom, pištoľ ČEZ so zakázaným strelivom a niekoľko ukradnutých obrazov s cenou vyše troch miliónov korún.

Sudca Pavel Benda priznal, že im neprítomný Krejčíř pomohol pri objasňovaní zločinu. "Veľmi starostlivo si o všetkom robil písomné poznámky," uviedol Benda. Naopak, niektorí svedkovia neboli ochotní vypovedať pravdivo, tvrdili, že si nepamätajú, zahmlievali a dokonca sa snažili vziať na seba Krejčířovu vinu. Jaroslav Kovář bol odsúdený na sedemročný trest za krátenie dane. Sudca pripomenul, že s Radovanom Krejčířom spôsobili škodu, ktorej výška sa "vymyká bežnej súdnej praxi".

Na sedem rokov má ísť za mreže aj Milan Vítek. Je odsúdený okrem iného i za falšovanie dokumentov. Konateľom spoločnosti M5 sa tento sedemkrát trestaný muž mohol stať preto, že predložil falošný čistý výpis z registra trestov. V prípade figuruje takisto štvrtý obvinený Martin H. O ňom však súdy rokujú samostatne. Verdikt ešte nie je právoplatný. Štátny zástupca a obžalovaní aj ich advokáti si nechali lehotu na odvolanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu