Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Blahobyt na úteku sa skončil: Krejčířovi zhabali majetok, bojí sa o život!

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Juhoafrické úrady dnes zablokovali aktíva českého podnikateľa na úteku Radovana Krejčířa kvôli mnohomiliónovým dlhom na daniach, pokutách a vzniknutých úrokoch. Sám Krejčíř dnes prelomil mlčanie po utorkovom bombovom útoku, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia a päť ich bolo zranených. Podnikateľ, okolo ktorého prišlo za sedem rokov jeho pobytu v JAR násilnou smrťou o život už 12 ľudí, označil incident z tohto týždňa za terorizmus v štýle obávanej organizácie Al-Kájda.

Juhoafrický úrad SARS na základe rozhodnutia súdu predbežne pozastavil právo Krejčířovi nakladať s majetkom v 15 najrôznejších spoločnostiach v reakcii na to, že podnikateľ štátu dlhuje na daniach, pokutách a úrokoch vyše 59 miliónov randov (takmer 5 miliónov eur). Zaistené boli údajne aj nehnuteľnosti, vrátane domu na johannesburgskom predmestí Bedfordview, kde Krejčíř v súčasnosti s rodinou býva, aj niekoľko luxusných automobilov. Krejčíř je podľa médií jednou zo 16 osôb uvedených na súdnom príkaze. Ten sa vzťahuje aj na jeho manželku Katarínu Krejčířovú, na ktorej meno je registrovaný rad nehnuteľností a podnikov. Podnikateľ sa môže proti tomuto opatreniu odvolať do 2. decembra.

Krejčíř ešte predtým vo vyhlásení pre médiá v reakcii na utorkový krvavý incident v Johannesburgu pripustil, že sa ho niekto snaží zabiť a vyjadril smútok nad smrťou svojich najbližších priateľov. Odmietol ale špekulovať o možných útočníkoch. Na rozdiel od júnového útoku, kedy len tesne unikol pokusu o zabitie a kedy prirovnal svoj ​​život k dobrodružstvám Jamesa Bonda, bol ale vážnejší. Utorkový útok prirovnal k teroristickému činu, pri ktorom jeho páchateľom bol vraj ľahostajný počet obetí, medzi ktorými mohli byť aj deti.

Krejčíř sa tiež ohradil proti tomu, že ho médiá vykresľujú ako zloducha, respektíve "diabolského gangstra". "Nie som nič z toho. Som rodinný typ, ktorý sa snaží užívať si život v tejto krajine, ktorú milujem a kde sa snažím každému pomáhať. To je všetko," tvrdil verejnosti v JAR.

Juhoafrická polícia pri vyšetrovaní útoku podľa dostupných informácií príliš nepokročila. To pomáha vytváraniu najrôznejších špekulácií o motíve činu. Podľa prevažujúcich verzií mal byť skutočným terčom sám Krejčíř a išlo o odplatu za predchádzajúce vraždy inžinierstva možno týmto podnikateľom. Hovorí sa však aj o tom, že strojcom atentátu bol naopak práve Krejčíř. Existuje aj verzia, že bomba vybuchla nedopatrením alebo že výbuch súvisí s nevydareným obchodom s kokaínom.

Kvôli nezaplateniu daní vo výške pol miliardy korún (20 miliónov eur) bol Krejčíř odsúdený na 11 rokov väzenia v Českej republike. Praha preto usiluje o jeho vydanie. Krejčíř sa  vytrvalo bráni - v JAR dokonca žiadal o politický azyl s odôvodnením, že mu v Česku hrozí zabitie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu