Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Krejčířa prirovnávajú k slávnemu Al Caponemu: Toto odhalilo vyšetrovanie!

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG – Vyšetrovanie juhoafrických finančných aktivít českého podnikateľa na úteku, Radovana Krejčířa, vrhá nové svetlo na prípady vrážd, ktoré sa v jeho okolí v JAR udiali. Informoval o tom web denníka Mail & Guardian.

Z dokumentov, ktoré súvisia s Krejčířovým pozastaveným majetkom, okrem iného vyplýva, že jedna z obetí utorkového bombového útoku papierovo vlastnila spoločnosť zastrešujúcu Krejčířove obchody. Server thepost.co.za v tejto súvislosti poznamenal, že Krejčíř, ktorému doteraz žiadny násilný čin nebol preukázaný, by mohol byť ako známy americký mafiánsky boss Al Capone. Ten sa nakoniec dostal do väzenia kvôli kráteniu daní.

Súkromný juhoafrický vyšetrovateľ Paul O'Sullivan, ktorý sa prípadu Čecha dlhodobo venuje, označil Krejčířa za "korupčnú mašinu", ktorá sa po dvojročnej tvrdej práci so "škrípaním zastavila". Krejčířovi odporučil, aby sa vrátil zodpovedať sa do Čiech, ak nechce okúsiť juhoafrické väzenie. "Dúfam ,že odteraz, keď bude chcieť krabičku cigariet, bude si musieť povedať kurátorovi o 30 randov," dodal O'Sullivan.

Pri výbuchu v Krejčířovej zmenárni Moneypoint v Johannesburgu na Svetovom predmestí Bedfordview zahynuli dvaja ľudia – český podnikateľ Jan Charvát a Juhoafričan Ronny Bvuma. A práve Bvuma bol majiteľom firmy Crosspoint, ktorá na trhu pôsobila ako Moneypoint. Polícia sa domnieva, že Bvuma vystupoval ako takzvaný biely kôň a že obchodnú spoločnosť údajne zakúpil v roku 2012. Počas vyšetrovania predchádzajúcich Krejčířových daňových nezrovnalostí Bvuma vyhlásil, že nerozumie kúpnej zmluve, že o operáciách firmy Crosspoint nemá žiadne vedomie a že ju riadi Bulhar Ivan Savov.

Podľa SARS sa Savov označil za manažéra, ktorý má na starosť všetky obchody Krejčířovej manželky Kataríny. Juhoafrické médiá uviedli, že na Krejčířovú je registrovaný rad nehnuteľností a podnikov a sám Krejčíř v minulosti opakovane vyhlásil, že je chudobný a že mu finančne pomáha manželka. Dokumenty Krejčířovho daňového vyšetrovanie tiež ukazujú, že Čechov zavraždený nemecký obchodný partner Uwe Gembala bol podľa polície zabitý v dome, ktorý si prenajal Savov. Ten bol v čase vraždy mimo JAR. Dnes sa na Twitteri juhoafrického médiá Eyewitness News objavili informácie, že polícia vo štvrtok večer Savova pre podozrenie z prania špinavých peňazí zadržala, predstúpiť pred súd by vraj mal v pondelok .

Hoci v účtoch Crosspoint boli podľa SARS značné prichádzajúce aj odchádzajúce transakcie, firma požiadala o vrátenie dane z roku 2010 s tým, že prekonala takmer 170.000 randov. Podľa SARS tiež Krejčíř vyplatil 3,7 milióna randov svojej niekdajšej pravej ruke Georgeovi Smithovi, ktorý je známy ako Louca. SARS to považuje za falošnú pôžičku. S Loucou sa Krejčíř zoznámil vo väzbe, kde pobýval v roku 2007 po svojom príchode do JAR na falošný pas. Po zavraždení šéfa striptízového klubu Lollyho Jacksona utiekol Louca na Cyprus, kde sa bráni vydaniu do JAR.

SARS v piatok predbežne zabavila majetok spolu 14 spoločností. Pod kontrolou úradov je teraz mimo iného 11 áut vrátane Krejčířových luxusných športových vozidiel Lamborghini a Porsche a tiež Krejčířovej rezidencie v Bedfordview. Krejčíř, ktorý sa proti tomuto opatreniu môže odvolať do 2. decembra, zatiaľ záležitosť nekomentoval. V piatok však vydal vyhlásenie, v ktorom označil utorkový útok za teroristický čin. Dôrazne tiež odmietol špekulácie, že by sa na ňom podieľal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu