Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V Budapešti protestovali proti antisemitským vyjadreniam Jobbiku

Svoju solidaritu vyjadrili aj zástupcovia Rómov.
Svoju solidaritu vyjadrili aj zástupcovia Rómov.

BUDAPEŠŤ – Pred parlamentom v Budapešti sa konali popoludní dve demonštrácie proti antisemitským prejavom poslanca opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Mártona Gyöngyösiho. Väčšina účastníkov protestu mala na kabátoch pripnutú žltú hviezdu.

Podľa tlačovej agentúry MTI protest zorganizovala skupina zo sociálnej siete Facebook a druhé protestné zhromaždenie zvolal spolok Nadácia pochodu za život, ktorého predstavitelia odovzdali zástupcovi parlamentu petíciu a 386 Dávidových hviezd.

V dokumente spolok požadoval, aby hviezdy rozdali poslancom, aby tí mohli symbolicky vyjadriť solidaritu so židmi v Maďarsku a zároveň aj odpor voči nacizmu. Predstavitelia spolku pripomínajú, že žltá hviezda ako symbol pred siedmimi desaťročiami spečatila osud 600.000 občanov Maďarska.

V dave na námestí sa objavilo množstvo poslancov opozičných i vládnych strán, ale aj zástupcovia Rómov, ktorí svojou účasťou chceli vyjadriť solidaritu a protest.

Poslanec Jobbiku v pondelok na plenárnom zasadnutí parlamentu okrem iného vyhlásil, že svetový mier je ohrozený v prvom rade Izraelom a že by bolo načase, aby zmapovali, koľko židov žije v Maďarsku a koľko ich je v parlamente a vo vláde. Neskôr sa síce židom ospravedlnil, ale povedal, že trvá na iniciatíve svojej strany, podľa ktorej by maďarská vláda mala zverejniť prípadný zoznam členov parlamentu a vlády, ktorí majú dvojaké maďarsko-izraelské občianstvo. Tí podľa jeho slov môžu znamenať riziko z pohľadu národnej bezpečnosti krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu