Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poslanca Jobbiku nepustili do Ríma: Kvôli protižidovským vyjadreniam!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Poslanec extrémne pravicového opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Márton Gyöngyösi, ktorý je jedným z podpredsedov zahraničného výboru maďarského parlamentu a ktorý sa zviditeľnil protižidovskými vyjadreniami, neodcestoval v utorok na pracovnú návštevu Ríma.

Predseda parlamentu László Kövér ho totiž zo zoznamu delegácie vyškrtol. Kövér pre tlačovú agentúru MTI povedal, že riadenie práce zahraničného výboru je jeho kompetenciou a rozhodol sa, že z pohľadu maďarských národných záujmov by nebolo dobré rímsku návštevu vedenia výboru obetovať na to, aby v talianskej metropole museli interpretovať Gyöngyösiho neprijateľné vyjadrenia.

 Podľa predsedu parlamentu Gyöngyösi nie je vhodný na post podpredsedu zahraničného výboru, vzhľadom však na demokratické pravidlá nemá možnosti na to, aby ho zbavil tejto funkcie. "Je to v právomoci Jobbiku. Ak ho nechcú odvolať, tak za to budú musieť niesť celú zodpovednosť," dodal Kövér.

Gyöngyösi 26. novembra na plenárnom zasadnutí parlamentu okrem iného vyhlásil, že svetový mier je ohrozený v prvom rade Izraelom. Navrhol, aby zmapovali, koľko židov "určitým spôsobom ohrozujúcich národnú bezpečnosť krajiny" žije v Maďarsku a koľko ich je v parlamente a vo vláde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu