Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Izrael tu má viac poslancov ako doma, tvrdí člen Jobbiku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Antisemitskými výrokmi poznamenaná tohtotýždňová nálada v maďarskom parlamente sa pre výroky ďalšieho poslanca Hnutia za lepšie Maďarsko - Jobbik udržala aj vo štvrtok.

Po pondelňajších kontroverzných slovách poslanca Mártona Gyöngyösiho sa tentokrát o pobúrenie postaral jeho stranícky kolega Előd Novák. Ten vyzval poslankyňu z menšej opozičnej strany, aby sa pre utajované dvojaké maďarské a izraelské občianstvo vzdala svojho poslaneckého mandátu. Ako povedal pre tamojšie médiá, "Izrael má v maďarskom parlamente viac poslancov ako v tom svojom". To podľa 32-ročného rodáka z Budapešti vysvetľuje vysoký počet rozhodnutí v prospech židovského štátu.

Vláda aj opozícia tvrdo odsúdili pondelňajšie výroky Gyöngyösiho, ktorý vyzval na prieskum o počte Židov žijúcich v Maďarsku, zvlášť ich zastúpenie vo vláde a legislatíve. Poslanec za Jobbik v parlamente uviedol, že vzhľadom na terajší izraelsko-palestínsky konflikt je vhodné zistiť "koľko je osôb židovského pôvodu, ktorí predstavujú určité bezpečnostné riziko pre Maďarsko".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu