Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Ďalší protest maďarských študentov: Neprestaneme, kým ministerka neodstúpi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Tisíce študentov maďarských stredných a vysokých škôl dnes opäť demonštrovali v centre Budapešti proti znižovaniu vládnych výdavkov na školstvo. Hoci vláda premiéra Viktora Orbána v minulých dňoch prijala časť ich požiadaviek, študenti sa zhromaždili pred budapeštianskym sídlom akadémie vied a volali po ďalších ústupkoch.

Vládny hovorca András Giro-Szász oznámil, že kabinet zrušil plány na obmedzenie podpory univerzitného štúdia a štátny rozpočet v tomto smere posilní sumou 24 miliárd forintov. Študentom sa ale nepáčia ostatné časti ohlasovanej reformy, najmä požiadavky podmieňujúce získanie univerzitného štipendia podpisom záväzku, ktorý absolventom vysokých škôl zakazuje pracovať niekoľko rokov v zahraničí. Reformu označujú za chaotickú a žiadajú, aby s nimi budúce kroky vláda konzultovala.

V Budapešti a ďalších maďarských mestách sa v minulých týždňoch konalo niekoľko protestov, ktoré organizátori označujú za "študentskú zimnú revolúciu". Podľa médií sa im podarilo fakticky zablokovať Orbánovú reformu, ktorej cieľom je "dotlačiť" vzdelávací systém obmedzením štátnej pomoci k sebestačnosti.

Jednou zo študentských požiadaviek je demisia ministerky školstva Rószy Hoffmannovej. Vo svojich akciách nemienia prestať, kým zo svojho postu neodíde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu