Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Sýria: Pri nálete na lisovňu oleja zomreli a zranili sa desiatky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Nálety sýrskej armády dnes usmrtili a zranili desiatky ľudí, keď bomby zasiahli lisovňu olivového oleja neďaleko severosýrskeho mesta Idlib. Podľa agentúry Reuters o tom informovali aktivisti.

Pri útoku bolo zabitých najmenej 20 ľudí a 50 ďalších osôb utrpelo zranenia. Aktivisti citovali obyvateľov z okolia lisovne Abú Hilál, dva kilometre západne od mesta Idlib. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) oznámilo, že počet obetí sa mu ešte nepodarilo overiť, ale dodalo, že pri nálete zahynuli alebo boli zranené desiatky ľudí.

Zvuky guľometnej a mínometnej paľby sa dnes ozývali aj hlavným mestom Damask, keďže povstalci uskutočnili v metropole najmenej desať bleskových útokov na armádne kontrolné stanovištia, dopĺňa agentúra DPA.

Jeden výbuch bolo počuť na kľúčovom prechode vo štvrti Rukn ad-Dín a zranenia utrpeli najmenej traja vládni vojaci, uviedlo sýrske pozorovateľské centrum.

 "Teraz zameriavame naše útoky na bašty tyranského režimu vo vnútri Damasku," uviedol pre DPA člen zoskupenia Front an-Nusra, ktoré presadzuje tvrdú líniu a bojuje spolu s opozičnou Slobodnou sýrskou armádou.

Štátna tlačová agentúra SANA zase oznámila, že ťažké boje prebiehajú medzi povstalcami a vojakmi pri letisku v Damasku; ďalšie podrobnosti však neuviedla. Organizácia Human Rights Watch so sídlom v USA oznámila, že dôkazy potvrdzujú, že nálety vládnych síl s použitím kazetových bômb zabili v nedeľu pri metropole Damask najmenej 11 detí.

Medzitým novovytvorená sýrska opozičná koalícia vymenovala aktivistu za ľudské práva Walída Safúra (62) za svojho "veľvyslanca" v Londýne. Informovala o tom vo vyhlásení na svojej webovej stránke na sociálnej sieti Facebook.

Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl už skôr vymenovala akademika Munzira Máchúsa za vyslanca vo Francúzsku. Šéfka humanitárnych operácií OSN Valerie Amosová má dnes pricestovať do libanonského Bejrútu, aby posúdila situáciu sýrskych utečencov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu