Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bombový atentát v Damasku si vyžiadal 50 mŕtvych, podozrivá Al-Kajda!

Bomby boli uložené v automobiloch a vybuchli takmer súčasne krátko pred šiestou hodinou SEČ Zobraziť galériu (3)
Bomby boli uložené v automobiloch a vybuchli takmer súčasne krátko pred šiestou hodinou SEČ (Zdroj: SITA)

DAMASK - Najmenej 50 mŕtvych a 120 zranených si vyžiadali dnešné dva bombové atentáty na východnom predmestí Damasku. Oznámila to Sýrska organizácia pre ľudské práva (OSDH), podľa ktorej je 23 zo zranených vo vážnom stave.

Sýrske médiá uviedli zatiaľ predbežnú bilanciu ministerstva vnútra a podľa nej je mŕtvych 34 osôb. Sýrskej opozícii sa dnes podarilo zostreliť pri hranici s Tureckom vojenské lietadlo a zajať jeho pilota. Dejiskom atentátov u Damasku bolo predmestie Džaramána, ktoré obývajú drúzovia a kresťania. Bomby boli uložené v automobiloch a vybuchli takmer súčasne krátko pred šiestou hodinou SEČ. Na televíznych záberoch z dejiska atentátov bolo vidieť silne zdemolované autá i domy. Štátne médiá útoky připisují teroristom, na Al-Kajdu ukazujú niektoré agentúry vzhľadom na vykonanie a tiež časové simultánnosti útokov.

Výbuch dvoch áut v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Boje sú dnes hlásené aj zo severu a z centrálnej časti Sýrie. Päť náletov má za sebou mesto maar an-Numana v provincii Idlib. Do rúk opozície padlo v októbri a armáda tak prišla o významnú trasu pre zásobovanie svojich jednotiek na severe. Vládne jednotky dnes bombardovali aj dve štvrte Halabu, u ktorého sa opozícii vôbec prvýkrát v utorok podarilo zostreliť armádny vrtuľník raketou zem-vzduch. Stroj sa zúčastnil bojov o vojenskú základňu severne od Halabu.

Dnes povstalci podľa agentúry AFP zostrelili raketou v provincii Halab armádnu stíhačku. Stroj sa zrútil a obaja jeho piloti sa katapultovali. Jedného z nich sa podarilo opozičným bojovníkom zajať. OSDH, ktorá situáciu v Sýrii monitoruje z exilu, oznámila, že pri utorkových bojoch zahynulo 132 ľudí, medzi nimi 58 civilistov.

Kvôli dlhodobým bojom utieklo zo Sýrie do susedných krajín takmer pol milióna ľudí. Podmienky nie sú všade dobré. V jordánskom tábore Zátarí zomreli v utorok pravdepodobne na podchladenie dve malé deti utečencov - jednému bolo sedem a druhému desať mesiacov. Andrew Harper z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov povedal, že presnú príčinu smrti oboch detí určí až pitva, ale priznal, že k utrpeniu utečencov prispieva teraz zlé počasie.

V noci na dnešok sa výbor pre ľudské práva Valného zhromaždenia OSN vyslovil pre rezolúciu odsudzujúcu sýrsku vládu za závažné porušovanie ľudských práv a základných slobôd občanov. Rezolúcia žiada zastavenie útokov na civilistov, prepustenie väzňov a nezávislé vyšetrenie porušenia medzinárodného práva. Pre text bolo 130 krajín, proti 12 štátov, medzi ktorými boli tradičné opory Damasku - Rusko, Čína a Irán.

Valné zhromaždenie OSN má o tejto rezolúcii hlasovať v decembri a o jej prijatí sa nepochybuje. Nie je v nej zmienka o sýrskej opozícii, len vyjadrenie obáv zo stupňovania sýrskeho konfliktu.

Monitorovanie tragédie televíziou CNN:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu