Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Bombové útoky v Damasku: Pred ministerstvom vnútra zostal obrovský kráter!

Kráter po výbuchu bomby
Kráter po výbuchu bomby (Zdroj: YouTube)

DAMASK - Sedem mŕtvych a 50 zranených si dnes vyžiadali tri bombové útoky pred budovou ministerstva vnútra v Damasku. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním na nemenovaný bezpečnostný zdroj.

Terčom útokov bol podľa vyhlásenia opozície a oznámenia sýrskej štátnej televízie konvoj ministra vnútra Muhammada Ibrahima Šaara, ktorý ale nebol zranený.

Tri nálože, z toho jedna nastražená v automobile, vybuchli pred hlavným vchodom do budovy ministerstva. Okrem Šaara vyviazli podľa televízie bez úhony aj ďalší vysokí ministerskí činitelia. Ministerstvo vnútra sa nachádza vo štvrti Kafar Susa, ktorá hraničí s centrálnym námestím Ummájovcov. Ide o oblasť, o ktorú zvádzajú boj rebeli so silami prezidenta Bašara Asada.

Miestni obyvatelia citovaní agentúrou Reuters povedali, že po "silnej explózii" počuli sirény a streľbu. Provládna televízia Al-Ichbaríja odvysielala zábery na betónové sutiny, krv na zemi a dva metre široký kráter vo vozovke.

Opozičné sily dosiahli v minulých dňoch územné zisky na okrajoch Damasku. Boje sú intenzívne predovšetkým v južných štvrtiach a predmestiach. Vo vnútri metropole sa ale povstalci zatiaľ stále spoliehajú hlavne na jednotlivé útoky, často zamerané proti budovám bezpečnostných zložiek alebo proti oblastiam lojálnym Asadovi. Dva bombové útoky na predmestí Džamarána si v novembri vyžiadali životy 34 ľudí.

Najťažšiu bilanciu mal júlový atentát opozičných síl na bezpečnostné špičky štátu. Zabití boli vtedajší minister obrany, jeho námestník a viceprezidentov poradca. Ďalší vysoko postavení činitelia Asadovho režimu boli zranení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu