Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Íri žadajú od vlády jasné pravidlá na vykonávanie interrupcií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBLIN - Jasné pravidlá na vykonávanie interrupcií v Írsku žiadalo v sobotu v Dubline asi 5000 účastníkov pochodu, ktorý smeroval k sídlu írskeho premiéra Endu Kennyho. Účastníci pochodu kritizovali nielen vládnucu stranu Fine Gael, ale za pasivitu v záležitosti medicínsky podmienených interrupcií aj jej koaličného partnera - Labouristickú stranu.

Ako informovala agentúra Reuters, išlo o najväčší zo série protestov, ktoré sa v krajine začali v reakcii na smrť mladej ženy Savity Halappanavarovej, ktorá zomrela na otravu krvi v 17. týždni ťarchavosti. Tehotenstvo jej pred tým lekári z Univerzitnej nemocnice v Galway odmietli ukončiť, pretože bolo počuť ozvy plodu, ale najmä pre to, že interrupcie sú v Írsku zakázané.

Po spontánnom potrate žena absolvovala operáciu, pri ktorej jej lekári odstránili z maternice zvyšky mŕtveho plodu, dostala však sepsu a do krvného obehu sa jej dostali smrtiace baktérie.

Prípad, ktorým sa zaoberá úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, oživil v Írsku desaťročia trvajúce diskusie o tom, či vláda môže zákonom povoliť interrupcie v prípade ohrozenia života ženy. Írsky Najvyšší súd totiž už v rozhodnutí "prípadu X" z roku 1992 zakotvil právo na prerušenie ťarchavosti, ak je v jej dôsledku ohrozený život ženy. Krajina však neschválila žiaden právny rámec pre súdne rozhodnutia.

Premiér Kenny už naznačil, že jeho vláda sa nebude ponáhľať s rozhodnutím v tejto veci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu