Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vdovec po Indke, ktorej odmietli vykonať potrat, zažaluje írsku vládu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUBLIN - Vdovec po Indke, ktorá zomrela v nemocnici v Írsku po tom, ako jej odmietli vykonať umelé prerušenie tehotenstva, vo štvrtok oznámil, že zažaluje írsku vládu na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

Pravín Halappanavar tlmočil svoje rozhodnutie prostredníctvom svojho právneho zástupcu, informovala agentúra AP. Jeho manželka Savita zomrela 28. októbra v nemocnici v meste Galway na otravu krvi v 17. týždni tehotenstva, týždeň po svojej hospitalizácii. Jej smrť prešetrujú príslušné zdravotnícke orgány.

Halappanavar tvrdí, že spoločne s manželkou žiadali po jej hospitalizácii opakovane počas troch dní o interrupciu, keďže však plodu bilo srdce, lekári ich žiadosť zamietli. Po spontánnom potrate žena absolvovala operáciu, pri ktorej jej lekári odstránili z maternice zvyšky mŕtveho plodu, dostala však sepsu a do krvného obehu sa jej dostali smrtiace baktérie.

Ľavicoví politici označili zbytočnú smrť ženy za "škandál", v krajine sa rozpútali početné demonštrácie za povolenie potratov, ktoré sú v Írsku zakázané. Najvyšší súd však pozná rozhodnutie tzv. "prípadu X" z roku 1992, kedy zakotvil právo na prerušenie tehotenstva, ak je v jej dôsledku ohrozený život ženy. Írsko napriek tomu stále neschválilo žiaden právny rámec pre súdne rozhodnutia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu