Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Portugalcov čaká rok plný úspor, prezident podpísal zákon o rozpočte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: airmic.com)

LISABON - Portugalský prezident Anibal Cavaco Silva podpísal zákon o rozpočte na rok 2013, ktorého súčasťou je najvýraznejší rast daní v modernej histórii krajiny a rozsiahle výdavkové škrty.

Požiada však ústavný súd o preskúmanie ústavnosti zákona. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na oznámenie súkromnej rozhlasovej stanice TSF.

Prezidentov krok tak umožní, aby rozpočet vstúpil od 1. januára 2013 do platnosti. Ľavicové politické strany však tvrdia, že daňové zmeny sú neústavné a rovnaký názor majú aj niektorí analytici. Ústavný súd zasahoval do rozpočtu na budúci rok už v priebehu tohto roka a vláda potom problematické úsporné opatrenia zmenila.

Neústavnosť v súvislosti so zvyšovaním daní riešila aj Ústavná rada (obdoba ústavného súdu) vo Francúzsku a v sobotu (29.12.) zamietla 75-% daň pre ľudí s príjmami nad 1 milión eur ako protiústavnú. Zatiaľ čo vo Francúzsku bola táto mimoriadna daň pokusom prezidenta Francoisa Hollanda o prinútenie boháčov, aby viac podporili štátny rozpočet, v Portugalsku sa drasticky zvyšuje celý balík daní s cieľom splniť rozpočtové podmienky medzinárodných veriteľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu