Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Desiatky tisíc Američanov sa chcú odtrhnúť od Spojených štátov

Barack Obama a Mitt Romney
Barack Obama a Mitt Romney (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Desiatky tisíc Američanov sa po znovuzvolení Baracka Obamu za prezidenta obrátilo na Biely dom so žiadosťou, aby sa ich štát mohol odtrhnúť od Spojených štátov. Na svojich internetových stránkach o tom informuje britská BBC.

Na stránkach Bieleho domu, kde sa zverejňujú petície od občanov, sa objavili žiadosti ako "Umožnite štátu Severná Karolína, aby v mieri vystúpil zo zväzku Spojených štátov a vytvoril si vlastnú vládu". Vo väčšine štátov, kde sa niektorí ľudia dožadujú nezávislosti na Washingtone, v prezidentských voľbách z minulého týždňa vyhral Obamov republikánsky vyzývateľ Mitt Romney.

Najviac ľudí, cez 60.000, sa samostatnosti dožaduje v Texase, kde Romney získal o takmer 16 percentuálnych bodov lepší výsledok ako jeho demokratický rival. "Vzhľadom k tomu, že Texas má vyrovnaný rozpočet a je 15. najväčšou ekonomikou sveta, by sa odchod z únie uskutočniť dal," píše sa v petícii.

Americká ústava sa situáciou nezaoberá, pripomína BBC. Keď sa niekoľko štátov v druhej polovici 19. storočia odtrhlo, rozhorela sa občianska vojna Severu proti Juhu, najkrvavejší konflikt na severoamerickom kontinente.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu