Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Obama rieši dilemu: Spojené štáty sa ešte nerozhodli medzi Barmou a Mjanmarskom

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Barack Obama tento mesiac ako prvý úradujúci americký prezident v histórii navštívi Barmu, kam zavíta v rámci svojho turné po Ázii.

Bude však musieť riešiť diplomatickú dilemu, ktorú sa nepodarilo rozlúsknuť ani americkej ministerke zahraničných vecí Hillary Clintonovej. Tá navštívila Barmu ešte v septembri, ani jediný raz ju však nenazvala jej pravým menom a v oficiálnych prejavoch namiesto toho používala len slovné spojenie "táto krajina". Dôvodom je, že Spojené štáty sa stále nerozhodli, či budú juhoázijskému štátu hovoriť Barma, alebo Mjanmarsko.

Bývalá vládna junta krajinu ešte pred 23 rokmi bez akejkoľvek spoločenskej diskusie premenovala na Mjanmarsko. Opoziční demokratickí aktivisti však svoj štát aj naďalej nazývali "Barma". Dodnes tak robia aj mnohé západné krajiny, ktoré týmto spôsobom vyjadrovali nesúhlas s tamojším vojenským režimom. Junta sa však medzitým vlani vzdala moci a Barma už v súčasnosti prechádza rozsiahlymi demokratizačnými zmenami. Európska únia aj Spojené štáty v reakcii na reformy zrušili viaceré sankcie uvalené na krajinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu