Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Obama opätovne vyzval republikánov: Zvýšte dane pre bohatých!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Ekonomika si nemôže dovoliť zvýšenie daňovej záťaže pre všetkých Američanov, povedal dnes americký prezident Barack Obama a vyzval kongresmanov za Republikánsku stranu, aby podporili predĺženie daňových úľav iba pre jednotlivcov zarábajúcich ročne maximálne 200.000 USD (157.158 eur) a rodiny s príjmom do 250.000 USD.

 Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg. "Čo sa týka 2 % obyvateľstva (najbohatší Američania), to, čo určite neplánujem urobiť, je predĺžiť daňové úľavy ľuďom, ktorí to nepotrebujú," povedal Obama na tlačovej konferencii v Bielom dome. Zvýšenie daňovej záťaže pre strednú triedu by však mohlo ekonomiku uvrhnúť späť do recesie.

Dodal, že voliči dali 6. novembra jasne najavo, že chcú, aby sa politici prestali hádať a začali robiť potrebné kroky na zníženie rozpočtového deficitu prostredníctvom zníženia výdavkov a zvýšenia daní pre najbohatších.

Ako dodal, verí v dosiahnutie dohody s Kongresom, ktorá by umožnila vyhnúť sa takzvanému "fiškálnemu útesu," teda situácii, keď začiatkom budúceho roka automaticky vstúpia do platnosti rozsiahle rozpočtové opatrenia v objeme 600 miliárd USD. Tie zahrňujú obrovské škrty vo výdavkoch a rušenie všetkých daňových úľav.

(1 EUR = 1,2726 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu