Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vojak, ktorý postrielal 16 ľudí: Hrozí mu trest smrti

Robert Bales
Robert Bales

WASHINGTON - Americkému vojakovi, ktorý v marci v južnom Afganistane surovým spôsobom usmrtil 16 civilistov, v prípade dokázania viny hrozí trest smrti.

V procese so seržantom Robertom Balesom vypovedal v noci nadnes príslušník afganskej národnej armády, ktorý sa v marci snažil zastaviť jeho vyčíňanie, ale Bales ho ignoroval.

Ako svedkovia na predbežnom súdnom pojednávaní vystúpia aj dvaja ľudia, ktorí útok prežili, a štyria príbuzní obetí. Ich výpovede sú prenášané do USA z Afganistanu prostredníctvom satelitu.

Bales útočil v dvoch dedinách. Po útokoch v prvej z nich sa vrátil na svoju základňu, "pochválil sa" inému vojakovi, čo urobil, a vybral sa do druhej dediny, kde pokračoval vo vraždení. Vojak Balesovým slovám neuveril a opäť si ľahol spať.
      
Medzi zmasakrovanými bolo deväť detí a 11 obetí pochádzalo z jednej rodiny.  
      
Vo štvrtok pred súdom vypovedala znalkyňa americkej armády v odbore genetiky Christine Trapolsiová, ktorá potvrdila, že na Balesovom oblečení a zbrani v čase, keď sa po útokoch vzdal, bola krv najmenej štyroch zabitých - dvoch mužov a dvoch žien. Testy DNA, aby sa preukázalo, čia krv bola na Balesovom odeve, zatiaľ armádne laboratórium nerobilo.
      
Jeden zo znalcov uviedol, že tri dni po masakre bol Bales pozitívne testovaný na steroidy.  
      
Bales ani jeho advokáti sa k dôkazovému materiálu nevyjadrili. Právnici len uviedli, že ich mandant trpí posttraumatickou poruchou a pociťuje následky zranenia hlavy, ktoré utrpel počas prechádzajúcej misie v Iraku.
      
Bales je 39-ročný rodák z Ohia, má dve deti a žije v Lake Tapps v štáte Washington.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu