Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Američania užívajú marihuanu už legálne: Odhlasovali si to v referende

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Voliči amerických štátov Washington a Colorado v utorkových referendách schválili legalizáciu marihuany. Oba štáty sa tak stanú prvými v USA, kde bude užívanie tejto drogy aj pre rekreačné účely legálne.

V Colorade sa podľa agentúry Reuters vyslovilo pre legalizáciu marihuany 53 percent hlasujúcich. Odporcovia návrhu už priznali, že v referende neuspeli.

V štáte Washington na severozápade USA bola podpora pre povolenie rekreačného užívania drogy ešte vyššia. V referende ju podporilo 55,5 percenta voličov, uviedla na svojich internetových stránkach agentúra Bloomberg. Washington teraz umožní ľuďom starším ako 21 rokov kúpiť si u registrovaných predajcov až jednu uncu (28 gramov) drogy. Štát by na daniach z marihuany mal za päť rokov získať až 1,9 miliardy dolárov.

O legalizácii marihuany hlasovali v utorok aj voliči v Oregone, tamojšie prieskumy ale naznačovali, že návrh neuspeje. Výsledky zatiaľ nie sú známe. V USA je užívanie a držanie marihuany podľa federálnych zákonov zločinom. Avšak 17 štátov umožňuje jej lekárske použitie a ďalšie štáty rozhodli, že držanie marihuany je len priestupkom, a nie zločinom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu