Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Profil Mitta Romneyho, republikánskeho vyzývateľa Obamu

Mitt Romney
Mitt Romney (Zdroj: SITA)

TAMPA - Republikán Mitt Romney v dnešných amerických prezidentských voľbách vyzve úradujúceho šéfa Bieleho domu Baracka Obamu. Pri tejto príležitosti vám prinášame jeho profil.

Willard Mitt Romney sa narodil 12. marca 1947 v meste Detroit v štáte Michigan, kde prežil svoje detstvo v rodine hlásiacej sa k náboženskej skupine Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní, ktorej členovia sú známi pod označením mormóni. Romney v polovici 60. rokov strávil dva a pol roka vo Francúzsku v rámci mormónskej misie. Právnicko-obchodné vzdelanie získal na Harvardskej univerzite neďaleko Bostonu, metropole štátu Massachusetts. Ďalšie roky mu priniesli profesionálny úspech v manažérskej sfére a s ním aj nemalé finančné prostriedky. Naďalej sa však aktívne angažoval aj v rámci svojej náboženskej komunity.

Romney sa v roku 1994 pokúsil o zisk kresla v Senáte (hornej komore amerického parlamentu), no prehral so známym demokratom Tedom Kennedym. Prelom v jeho kariére prišiel v roku 1999, keď sa stal šéfom organizačného výboru zimných olympijských hier v Salt Lake City v roku 2002. V rovnakom roku úspešne kandidoval na post guvernéra štátu Massachusetts.

Počas svojho mandátu sa mu prostredníctvom úsporných a ozdravných opatrení podarilo stabilizovať finančnú situáciu štátu a zároveň podpísal prelomovú zdravotnú reformu, ktorá zaviedla povinné zdravotné poistenie. Zákon bol prvým svojho druhu v rámci USA a stal sa podkladom pre neskoršiu reformu zdravotníctva z dielne súčasného prezidenta Baracka Obamu.

Romney sa však napriek úspechom neuchádzal o ďalšie zvolenie za guvernéra a po vzore svojho otca Georgea upriamil svoju pozornosť na zisk republikánskej nominácie na prezidenta. Tú v roku 2008 po tuhom boji s Johnom McCainom, podobne ako jeho otec na úkor neskoršieho prezidenta Richarda Nixona, nakoniec nezískal. McCain však súboj so senátorom za štát Illinois Barackom Obamom prehral.

Romney v júni 2011 oznámil svoju ambíciu prehru demokratovi v mene republikánov vrátiť. V rámci tohtoročných primárok v jednotlivých štátoch nemal väčšieho súpera a vyhral drvivú väčšinu hlasovaní po celej krajine.

Mitt Romney je ženatý a má päť detí. Jeho majetok sa odhaduje na niekoľko desiatok miliónov dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu