Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zeman: Za svojho priateľa považujem Fica aj Dzurindu

Miloš Zeman
Miloš Zeman

BRATISLAVA - Bývalý český premiér a aktuálne kandidát v prvých priamych voľbách prezidenta v Českej republike Miloš Zeman tvrdí, že sa vždy snažil mať priateľské vzťahy s demokratickými politikmi na slovenskej strane a naopak, vždy mal horšie vzťahy s nedemokratickými politikmi na obidvoch stranách spoločnej hranice.

Za svojich priateľov považuje súčasného slovenského premiéra Roberta Fica aj bývalého Mikuláša Dzurindu. Povedal to v exkluzívnom rozhovore.

Otázku, či by aj pre Roberta Fica malo zmysel kandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách Zeman komentovať nechcel. "Je to záležitosť jeho osobného rozhodnutia. Nemám právo miešať sa do slovenských vnútorných záležitostí. Pokladám Roberta Fica za svojho priateľa a želám mu len to najlepšie," vyhlásil Zeman. "Dodávam, že som mal priateľské vzťahy aj s Mikulášom Dzurindom. Pre českého politika je vhodné mať priateľské vzťahy so všetkými demokratickými slovenskými politikmi. Práve preto som nemal príliš priateľské vzťahy s nedemokratickými politikmi, či už na českej, alebo slovenskej strane," naznačil český expremiér.
      
Ako predseda vlády viedol Zeman ťažké rokovania o rozdelení majetku federácie, uzavrieť sa mu ich podarilo až s Dzurindom. "S Mikulášom Dzurindom sme sa dohodli na racionálnych ekonomických základoch. Ekonomickí analfabeti z obidvoch štátov nás potom obviňovali zo zrady národných záujmov," poznamenal Zeman.
      
Na margo českej a slovenskej politickej scény dodal, že krátko po rozdelení bola česká politika štandardnejšia, v poslednej dobe sa však rozdiely stierajú. "Situácia sa do značnej miery vyrovnala práve tým, že sa strany jednoznačne profilovali ako ľavicové, alebo pravicové. U nás existovali Sládkovi republikáni, zanikli, u vás HZDS a SNS vypadli z parlamentu. A myslím si, že obrovskú prácu na ľavici slovenskej politickej scény vykonal Robert Fico, ktorému sa podarilo zjednotiť všetky relevantné slovenské ľavicové prúdy," zdôraznil Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu