Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Favoritmi prezidentských volieb zostávajú Jan Fischer a Miloš Zeman

Miloš Zeman
Miloš Zeman

PRAHA - Favoritmi českých prezidentských volieb zostávajú aj podľa výsledkov nového prieskumu verejnej mienky expremiéri Jan Fischer a Miloš Zeman.

Z prieskumu agentúry Median vyplýva, že sa rozdiel medzi oboma favoritmi o čosi zmenšil. Jana Fischera by volilo 32,5 percenta a Miloša Zemana 24,5 percenta respondentov.

Tretia priečka patrí už so značným odstupom lídrovi TOP 09 a šéfovi českej diplomacie Karlovi Schwarzenbergovi, ktorého by volilo 7,5 percenta opýtaných. Ide o prvý prieskum zverejnený po uzavretí kandidatúr pred dvoma dňami, aj keď údaje Median zbieral ešte pred týmto termínom.

Ako informuje internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na sociológa Daniela Prokopa zo spoločnosti Median, mierne zvýšenie Zemanovej podpory možno v obmedzenej miere pripísať oznámeniu KSČM, že Vladimír Remek sa do boja o Pražský hrad nezapojí. Fischera zatiaľ viac oslabuje vzostup alternatívnych nestraníckych kandidátov Vladimíra Franza a Táni Fischerovej, ktorých podpora sa zvýšila zrejme aj pod vplyvom medializácie ich úspešného zozbierania potrebného množstva podpisov.

V prieskume figurovali ešte aj uchádzači, ktorí napokon podmienky pre kandidatúru nesplnili. Klára Samková, Karel Randák, Vladimír Remek, Tomáš Vandas, Ladislav Jakl, Petr Cibulka a Jiří Karas získali po sedem percent hlasov. Naopak, podnikateľ Tomio Okamura, ktorý podmienky splnil a je oficiálne registrovaným kandidátom, v prieskume ešte nefiguroval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu