Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Obama a Romney: Kampane za dve miliardy!

Mitt Romney a Barack Obama
Mitt Romney a Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Volebný zápas medzi americkým prezidentom Barackom Obamom a jeho vyzývateľom Mittom Romneym sa stal najdrahšou volebnou kampaňou v histórii. Obaja kandidáti a ich strany získali do prezidentských a kongresových volieb v USA takmer dve miliardy dolárov (1,55 miliardy eur), uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Obama už prekročil miliardovú hranicu, Romney je krátko pred jej dosiahnutím. Boj o Biely dom je mimoriadne napínavým zápasom. Súperi majú podľa prieskumov skoro rovnakú podporu v celonárodnom priemere, ako aj v obzvlášť významných štátoch, ako sú Ohio a Colorado. Zároveň však prieskumy ukázali trend, ktorý môže byť problémom pre súčasného šéfa Bieleho domu. Podpora belošského obyvateľstva prvému afroamerickému prezidentovi dramaticky poklesla.

Podľa novín Washington Post a televízie ABC vedie Romney nad Obamom u tejto kategórie obyvateľov o 21 percent, pričom 79 percent Američanov sú belosi. Z belošských voličov, ktorí sa pravdepodobne zúčastnia na hlasovaní, sa vyslovilo 59 percent za Romneyho a 38 percent za Obamu. Pred štyrmi rokmi zaostával u belošských voličov Obama za súperom Johnom McCainom o osem percent.

Avšak terajší šéf Bieleho domu jasne boduje u Američanov, ktorí nie sú belochmi. V tejto kategórii voličov by mu dalo hlasy 79 percent. Tesné "dostihy" demokratického kandidáta očividne znervózňujú. Prinajmenšom nepriamo označil Romneyho za človeka, ktorý nehovorí pravdu. V jednom rozhovore, v ktorom išlo o Obamovu veľkú popularitu u detí, americký prezident povedal, že deti majú dobrý inštinkt. Pozrú vraj na toho druhého a povedia, že je to taký "táraj".

Romneyho kampaň reagovala promptne s tým, že Obama nemá čo ponúknuť okrem útokov a urážok. Obamov volebný poradca David Axelrod vyjadril názor, že prezident tým zrejme myslel Romneyho časté striedanie názorov.

Obama svoj volebný lístok osobne odovzdal vo štvrtok miestneho času v domovskom Chicagu. Stal sa tak prvým prezidentom USA, ktorý išiel hlasovať ešte pred dňom volieb. "Nemôžem prezradiť, za koho som hlasoval," zažartoval prvý muž Spojených štátov. Kvôli predčasnému hlasovaniu Obama nakrátko prerušil svoje volebné turné po ôsmich amerických štátoch. Aj šéf Bieleho domu sa musel preukázať dokladom totožnosti.

"Som rád, že som si obnovil platnosť vodičského preukazu," zavtipkoval Obama pred kamerami. Vyzval Američanov, aby sa zúčastnili na skoršom hlasovaní. K voličom, ktorí svoj hlas odovzdajú skôr, patria hlavne demokrati, pripomína DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu