Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ekvádor má obavy o zdravie Juliana Assangea

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Ekvádorská vláda vyjadrila obavy o zdravie Juliana Assangea a vyzvala Britániu, aby v prípade jeho potreby umožnila jeho prevoz do nemocnice.

Zakladateľ WikiLeaks sa 19. júna uchýlil na ekvádorskú ambasádu v Londýne. Chce tak zabrániť tomu, aby ho britské úrady vydali do Švédska, kde čelí vyšetrovaniu pre obvinenia zo sexuálnych deliktov.

"Assange viditeľne schudol a máme veľké obavy o jeho zdravie," vyhlásil ekvádorský minister zahraničných vecí Albuja Martínez, ktorého citovalo rádio Hlas Ruska.

V prípade, že Assange ochorie, bude musieť absolvovať liečbu priamo na veľvyslanectve, alebo bude nutná hospitalizácia. Podľa Martíneza ide o veľmi vážnu situáciu, v ktorej dôsledku by mohlo dôjsť k poškodeniu ľudských práv 41-ročného Austrálčana.

Ekvádor požiadal britské ministerstvo zahraničných vecí, aby Assangeovi poskytlo dokument, ktorý by ho oprávňoval k návšteve londýnskej nemocnice a k návratu na ambasádu bez rizika zatknutia.

Assangeovi síce udelili v Ekvádore diplomatický azyl, v prípade opustenia komplexu veľvyslanectva mu však hrozí zatknutie britskou políciou. Zakladateľ WikiLeaks sa obáva, že by ho Švédi mohli vydať na stíhanie do USA, kde by mohol dostať doživotie či dokonca trest smrti za zverejnenie tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu