Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Assange popiera správy o svojom zlom zdravotnom stave, pracuje na knihe

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Zakladateľ internetovej stránky WikiLeaks Julian Assange poprel správy o svojich vážnych zdravotných problémoch a pre tlačovú agentúru Reuters vyhlásil, že si užíva skutočnosť, že je jadrom právnického a diplomatického sporu.

 Assange (41) svojou webovou stránkou rozhneval Spojené štáty, keď na nej zverejnil tisícky tajných diplomatických depeší. Od júna sa ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, čím predchádza vydaniu do Švédska na výsluch ohľadom obvinení zo znásilnenia a sexuálneho zneužitia, ktoré však popiera.

"Sťažuje sa na problémy s pľúcami, ktoré sa môžu ešte zhoršiť. Ekvádorský štát hradí všetky výdavky spojené so zdravotnou starostlivosťou o pána Assangea, ktorému sme zabezpečili pravidelné lekárske kontroly," uviedla vo štvrtok veľvyslankyňa Ana Albanová pre miestnu televíziu počas návštevy Quita.

 Assange vo štvrtkovom rozhovore pre Reuters potvrdil, že podmienky a okolnosti, v akých žije, sú ťažké, ale "žijeme len raz, takže je dôležité urobiť v živote niečo zmysluplné".  Dodal, že žije v stiesnených pomeroch skromnej diplomatickej misie, jedáva väčšinou stravu prinesenú z reštaurácie, energiu spaľuje na bežeckom pásme a nedostatok slnečného svetla si kompenzuje špeciálnou lampou. Pracuje na svojich projektoch, najmä na knihe Cypherpunks, v ktorej varuje pred rastúcim počtom voľne prístupných osobných údajov na internete, čo podľa jeho názoru môže zmeniť spoločnosť na "otroka internetu".

Britské úrady potvrdili, že Assanga zatknú, ak opustí ambasádu. Budova, ktorá sa nachádza v susedstve známeho obchodného domu Harrods, je pod neustálym policajným dohľadom. Ekvádor minulý mesiac informoval, že je znepokojený Assangeovým zdravotným stavom a požiadal Britániu, aby mohol byť v prípade potreby so statusom utečenca prevezený do nemocnice. Zaručilo by mu to bezpečný návrat na ambasádu.

Koncom augusta sa Assange vyjadril, že očakáva asi šesť mesiacov až rok do uzavretia dohody, ktorá by mu umožnila opustiť ambasádu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu