Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vypustenie balónov s letákmi do KĽDR zmarilo zlé počasie a polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUL/PADŽU- Juhokórejská polícia dnes zabránila aktivistom vstúpiť do oblasti na hraniciach so Severnou Kóreou, odkiaľ chceli vypustiť balóny s tisíckami letákov agitujúcich proti severokórejskému režimu. KĽDR minulý týždeň varovala, že v takom prípade na svojho južného suseda bez varovania zaútočí, uviedla agentúra Jonhap.

Približne 80 aktivistov z koalície združujúcej severokórejských emigrantov a aktivistov bojujúcich za ľudské práva chcela balóny s 200.000 letákmi vypustiť o 11.00 h miestneho času (04.00 h SELČ). K letákom mali byť priložené aj americké jednodolárové bankovky. Juhokórejské úrady nemajú s touto akciou formálne nič spoločné.

Akciu sa však nemohla uskutočniť pre nepriaznivé počasia, pretože v blízkosti demilitarizovanej zóny  mrholilo. Armáda a polícia navyše do oblasti od 08.40 h nikoho nevpustili, vrátane turistov, obyvateľov a novinárov.

V piatok Severná Kórea oznámila, že jej armáda začne "nemilosrdný vojenský úder" na západnom fronte, ak dôjde k vypusteniu balónov. Južná Kórea reagovala, že v takomto prípade "úplne zničí" zdroj útoku v KĽDR.

Juhokórejská armáda zvýšila v tejto súvislosti svoju bojovú pohotovosť rozmiestnením delostrelectva, tankových brigád a hliadok bojových lietadiel F-15K a KF-16.

Hrozba KĽDR bola nezvyčajne silná a prvá svojho druhu od nástupu severokórejského vodcu Kim Čong-una k moci vlani v decembri. Oba kórejské štáty sú technicky stále vo vojnovom stave, pretože vojna z rokov 1950-1953 sa skončila prímerím, nie podpísaním mierovej zmluvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu