Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Právnik zverejnil záznamy o sexuálnom zneužívaní skautov: Sú hitom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: scouting.org)

PORTLAND - Webová stránka, ktorá odhaľuje snahu chlapčenskej americkej skautingovej organizácie Boy Scouts of America maskovať sexuálne zneužívanie v jej táboroch, vzbudzuje záujem verejnosti.

Ľudia sa chcú dozvedieť o údajných násilníkoch alebo zistiť, či sa v spisoch spomínajú aj ich vlastní táboroví vedúci a ich vlastné traumy z detstva.

Záznamy o sexuálnom zneužívaní pochádzajú z rokov 1959 až 1985 a pozostávajú z 14.500 strán. Vo štvrtok ich zverejnil portlandský právnik Kelly Clark, ktorý ich použil ako dôkazový materiál v súdnom spore proti skautskej organizácii, ktorý vyhral v roku 2010.

Počet návštevníkov Clarkovej webstránky sa v priebehu prvých dvoch hodín po spustení vyšplhal na 200.000, čo spôsobilo jej preťaženie. Agentúra Associated Press píše, že Clark už dostal takmer 50 emailov, ktoré súvisia s odhalenými údajmi. Asi polovica z nich prišla od ľudí, ktorí tvrdia, že boli zneužívaní v skautských táboroch a chcú podať žalobu. V mnohých štátoch USA sú však tieto prípady už premlčané. Niektoré emaily obsahovali podrobnosti o zneužívaní a prišli aj také správy, ktoré poukazujú na ďalších údajných násilníkov, ktorí sa v spisoch nespomínajú.

"Mnoho ľudí nám za zverejnenie dokumentov ďakuje," povedal Clark. Skautská organizácia deklarovala svoj záujem preskúmať každý jeden prípad od roku 1965 až po súčasnosť a v prípade, že nebude jasné, či bol incident nahlásený polícii, posunúť ho príslušným orgánom. Na základe vlastnej analýzy zatiaľ skauti tvrdia, že úrady boli oboznámené približne s dvoma tretinami skutkov a hľadajú sa ďalšie prípady, o ktorých by sa mala polícia dozvedieť.

Skauti uchovávali svoje záznamy pre interné potreby takmer od svojho vzniku v roku 1910. Údaje neboli prístupné verejnosti. Pozostávajú z krátkych správ od miestnych funkcionárov organizácie, listov od obetí a ich rodičov a výstrižkov z novín, ktoré pojednávali o konkrétnych prípadoch. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu