Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Montiho vláda prežila hlasovanie o dôvere

Mario Monti
Mario Monti

RÍM - Talianska vláda premiéra Maria Montiho, ktorá spojila dnešné hlasovanie v Senáte o antikorupčnom zákone s vyjadrením dôvery, dostala mandát na sprísnenie trestov za korupciu.

Dôveru jej vyjadrilo 228 senátorov, 33 boli opačného názoru, dvaja sa hlasovania zdržali. Úradnícky kabinet chcel týmto krokom urýchliť prijatie zákona, ktorý musí teraz schváliť ešte Poslanecká snemovňa. Navyše bolo cieľom obísť početné pozmeňovacie návrhy, ktoré predložili k norme jednotlivé politické strany.

Taliansko sa zákonom, ktorý by mal v budúcnosti zahradiť cestu do parlamentu osobám majúcim problémy s justíciou, by sa rado prispôsobilo v oblasti boja proti korupcii európskym štandardom. Zákon predpokladá pre skorumpovaných štátnych zamestnancov až päťročné tresty. Norma by mala prispieť aj k zefektívneniu boja proti korupcii nielen vo verejnej správe, ale aj v súkromnom sektore.

Už dnes čaká na Montiho vládu ďalšie hlasovanie o dôvere, tentoraz v Poslaneckej snemovni, po ktorom chce presadiť reformu zdravotníctva, predpokladajúcu značné úspory v sfére.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu